Mājas | Eko pārtika | Kas tad ir "dabīga pārtika"?
Šobrīd tiešsaitē ir 90 viesi 
Kas tad ir "dabīga pārtika"? Drukāt E-pasts:
Uzturs - Eko pārtika

Ekoloģiski tīra, dabīga pārtika tiek ražota saskaņā ar noteiktiem standartiem, neizmantojot ķīmiski sintezētus pesticīdus un mākslīgo mēslojumu, nesaindējot ar industriālajiem vai cilvēku atkritumiem, netiek apstrādāta ar jonizējošo radiāciju vai  barības piedevām. Runājot par mājdzīvniekiem, tiem jābūt audzētiem bez patstāvīgas antibiotiku izmantošanas un bez augšanas hormonu izmantošanas. Jābūt barotiem ievērojot veselīgu diētu. Vairākumā valstu kā "dabīga" klasificēta pārtika nedrīkst būt ģenētiski modificēta.

EU, ASV, Kanādā, Japānā un daudzās citās valstīs ražotājam jābūt speciālam sertifikātam, lai tirgotu dabīgu partiku šo valstu robežās.

Saite uz avotu

 

Šobrīd Latvijā, marķējot bioloģiskās lauksaimniecības produktus, nav obligāti jānorāda produktu izcelsmes valsts, kā arī nav arī jālieto ES bioloģiskās lauksaimniecības logo. Tiek ievērotas šādas prasības:

1. produkti, kas satur ne mazāk kā 95 % bioloģiskās lauksaimniecības produktus, tiek marķēti ar norādi par bioloģisko lauksaimniecību un atļauts izmantot ES bioloģiskās lauksaimniecības logo;

2. produktiem, kas satur no 70 – 95 % bioloģiskās lauksaimniecības produktus, tiek marķēti ar norādi par bioloģisko lauksaimniecību, marķējumā norādot procentuālo daudzumu bioloģiskās lauksaimniecības produktiem attiecībā pret visiem lauksaimniecības produktiem;

3. produktus, kuri satur mazāk kā 70 % bioloģiskās lauksaimniecības produktus, aizliegts marķēt ar norādi par bioloģisko lauksaimniecību.

Šobrīd marķēšanas prasības gan ražotiem, gan pārstrādātiem produktiem ir vienādas.