Mājas | Pagatavo pats
Šobrīd tiešsaitē ir 28 viesi 
Jūras rīsi Drukāt E-pasts:
Uzturs - Pagatavo pats

Jūras rīsi

Par “Jūras rīsu” aka "Jūras sēne", "Indijas rīsi", "dzīvie rīsi", "Ķīnas sēne", "Japānas sēne"  labvēlīgo ietekmi uz organismu zināja jau senajā Ķīnā, Indijā. Dažādās valstīs to sauc savādāk. Meksikā “tibi”, senajā Romā “poska”. Nosaukums “Jūras rīsi” radies pateicoties asociācijai: pēc formas “Jūras rīsi” atgādina parastos pārtikas rīsus.

 
Labie draugi – burku sēnes Drukāt E-pasts:
Uzturs - Pagatavo pats

Anitra Tooma

 


Kad portālā http://www.draugiem.lv savā profilā ierakstīju: «Dāvinu burku sēnes!», cilvēki iedomājās, ka rudenī esmu salasījusi varen daudz alksneņu vai beciņu un tagad esmu gatava padalīties. Tiesa, manas sēnes mitinās burkās, taču nav tik pazīstamās cepurīšsēnes, bet gan zooglijas.

Nepazīstu cilvēku, kam padomju laikos mājās nebūtu bijusi tējas sēne. Pirms vairākiem gadiem Katrīna Neiburga ar domubiedriem atdeva šai sēnei tās lielo popularitāti: Valdemāra ielas biroju centrā veselu nedēļu ikviens varēja ieiet savdabīgā tējas sēņu laboratorijā un iegūt savā īpašumā kriksīti sēnes. Šogad lielu popularitāti guvušas vēl divas t.s. burku sēnes – Indijas jūras rīsi un piena sēne. Kā jau sēnēm, tām visām patīk noēnojums un silta vietiņa.

 
Nepiesārņots vīns Drukāt E-pasts:
Uzturs - Pagatavo pats

Dienvidu zemēs, lai izaudzētu vīnogas, tās pat vairāk kā 10 reizes sezonā miglo ar dažādiem augu aizsardzības preparātiem, kuru atliekas nonāk sulā un vīnā. Pēc rūgšanas vīnam pievieno arī konservantus, jo nelielā alkohola satura dēļ tie citādi nav uzglabājami. Vīni gan skaitās pārbaudīti un kaitīgas vielas nesaturoši , taču baudot šos vīnus mēs tomēr nelielos daudzumos uzņemam dažādas ķimikālijas. Kā alternatīva šiem, piesārņotajiem, vīniem varētu būt dažādi no Latvijas augļiem un ogām gatavoti mājas vīni. Tie parasti tiek gatavoti no piemājas dārzos augušiem augļiem un ogām un tajos augu aizsardzības līdzekļus parasti nelieto vispār. Vīnu gatavošana ir arī labs veids, kā izmantot piemājas dārzu ražas pārpalikumus. Ar pārpalikumiem gan nav jāsaprot zemas kvalitātes un bojāti augļi, jo no tādiem kvalitatīvu vīnu iegūt nevar.  Salīdzinot  ar vīnogu vīniem, no aromātiskajiem Latvijas augļiem un ogām iegūtais vīns  manuprāt, ir daudzveidīgāks, smaržīgāks, ar plašāku garšu buķeti. Vīna darīšana ir ļoti interesants un radošs process un ievērojot dažas pamatprasības var iegūt tīru, ar ķimikālijām nepiesārņotu un arī ļoti garšīgu mājas vīnu.