Bērzu sulas - dabīgs produkts! Drukāt
Uzturs - Veselībai

 

  • Svarīgi dzert tūlīt pēc tecināšanas

Bērzu un kļavu sulas vērtību novērtējuši jau mūsu senči. Ne velti, jo jau izsenis tās nodēvētas par nozīmīgu organisma attīrītāju no dažādiem sārņiem. Visvērtīgākās sulas ir uzreiz pēc iztecināšanas, jo tikai pirmajās pāris stundās tās satur bioloģiski aktīvu jeb dzīvo ūdeni. Šāds tas vieglāk iesaistās vielmaiņas procesos un darbojas daudz efektīvāk nekā parasts ūdens.

Bērza sula ir mazāk koncentrēta nekā kļavu sula, tāpēc arī mazāk salda. Bērzu sula satur vien 0,5 līdz 2 procentus cukura. Vēl šo sulu - gan kļavu, gan bērzu - sastāvā ir kālijs un virkne citu  mikroelementu, arī vitamīnu. Tomēr to daudzums ir visai neliels, kas efektu var dot tikai izdzerot lielus daudzumus sulu.

 

  • Iztīra organismu no „atkritumiem"

Bērzu sulas nav iespējams pārdzerties. Vienā dienā ieteicams izdzert divus, trīs litrus sulu. Tās tikai veicinās urīndzenošo funkciju un svīšanu, kas ļaus atbrīvoties no sāļu izgulsnējumiem un dažādiem sārņiem, kas uzkrājušies organismā. „Sulas tiešām ir labs organisma skalojošais pasākums, tāpēc sulu laiku nevajadzētu laist gar degunu," saka dietologs Andris Brēmanis.

Kopumā bērzu un kļavu sulas iesaka dzert, lai uzlabotu imunitāti, atvieglotu podagras, reimatisma, artrīta un radikulīta saslimšanas. Tāpat tās ieteicams lietot nieru un urīnpūšļa slimniekiem, arī pie sirds saslimšanām - pēc insulta un infarkta. Kas būtiski bērzu sulas var dzert vai ikviens, jo no tām nav novērotas alerģiskas reakcijas.

  • Mazgā muti un matus sulās

Dzīvās bērzu un kļavu sulas var izmantot arī skaistumkopšanā. Piemēram, mūsu senči svaigi tecinātās sulās mazgāja seju, jo to sastāvā esošās vielas uzlabo sejas krāsu un arī ādas elastību. Tāpat bērzu sulas var izmantot arī matu skalošanai, jo tad tie kļūst kuplāki, labāk aug un iespējams pat atbrīvoties no blaugznām.

Šajā sulu laikā populāras kļūst arī, tā saucamās, bērzu sulu kūres un tievēšana. Kā izpaužas šīs kūres? Piemēram, 10 dienu kūre paredz, ka dienā obligāti jāizdzer litrs svaigu bērzu sulu (var ēst un neēst). Mēneša kūre savukārt paredz, ka dienā jāizdzer trīs litri sulu, ievērojot ritmu - glāze ik pa stundai vai divas glāzes ik pa divām stundām.

  • Kā saglabāt sulas?


* Uz katru litru sulas liek vienu krustnagliņu. Šādi iespējams izvairīties no pelējuma rūgšanas procesā un novērst sulu glumēšanu. Garšas uzlabošanai pievieno 3-5 rozīnes, arī kādu citrona miziņu, upeņu zariņu. Trauku hermētiski noslēdz, uzglabā vēsumā.
* Uz katru litru bērzu sulu liek pārīti upeņu zariņu, pāris rozīnes, izkaltētas apelsīnu miziņas, kaltētu rupjmaizes gabaliņu. Trauku aizvāko un noliek vēsumā, var arī ierakt zemē.
* Bērzu sulām var arī pilnīgi neko nepievienot, vienkārši saliet šampanieša pudelēs un aizkorķēt. Likt tās pagrabā horizontālā stāvoklī. Kad tās pēc kāda laika ver vaļā, garšo kā bērzu sulu šampanietis.

"Šampis" :)
Svaigu bērzu sulu pilda vīna vai šampanieša pudelēs. Katrā pudelē liek 10 - 15 g cukura (lai labāk rūgst:),
4 - 5 rozīnes, nedaudz kaltētu citrona vai apelsīna miziņu, uzraudzē 2 -4 dienas (~20 grādos),
aizkorķē, pudeles guļus uzglabā vēsā vietā (5 - 10 grādos).
Pēc ~mēneša sula ir norūgusi, dzirkstoša, ar patīkamu garšu.

"Spirgtā bērzu sula"
ieskābusi bērzu sula
salds ābols
bumbieris
cukurs
Pagatavošana:
Nedaudz saldina ar cukuru, pievieno smalki sagrieztu ābolu un bumbieri. Pasniedz ar ledus gabaliņiem.

"Pavasara spēks "
bērzu sula
kaltētas citrona miziņas
rozīnes vai žāvētas plūmes
Pagatavošana:
Bērzu sulai pievieno citrona miziņas, rozīnes vai žāvētas plūmes. Garšai var pievienot kādu krustnagliņu.

 

{jcomments on}